Dziś jest sobota, 24 czerwca 2017r. Imieniny obchodzą: Danuta, Emilia, Jan

Winifikacja, czyli jak powstaje wino

Winifikacja, czyli jak powstaje wino

Nieważne czy trzeba wyprodukować wino bułgarskie, francuskie, czy włoskie, schemat przebiegu procesu winifikacji jest podobny .

Winifikacja

Pierwszym etapem jest przygotowanie moszczu, który jest niczym innym jak sokiem z winogron. Jeżeli mamy do czynienia z produkcją czerwonego lub różowego wina, przed wyciśnięciem soku, owoce poddaje się maceracji. To proces, który polega na wstępnej, samorzutnej fermentacji. Rozgniatanie owoców odbywa się za pomocą specjalnej prasy.

Kolejnym krokiem jest właściwa fermentacja, którą można przeprowadzić na mnóstwo różnych sposobów – wszystko uzależnione jest od regionu, w którym wino powstaje. Często kontroluje się temperaturę oraz skład drożdży. Czasami dopuszcza się samorzutną fermentację. Cały proces może trwać nawet kilka tygodni, a więc znacznie dłużej niż w przypadku otrzymywania piwa.

Następny krok to filtracja, gdyż po procesie fermentacji w winie pozostaje spora ilość zanieczyszczeń. Jednak coraz większe grono winiarzy odchodzi od tej praktyki uznając, że wino pozyskane w ten sposób traci głębię smaku. Przeprowadzają oni kilkakrotne wytrącanie osadu, a następnie zlewają klarowną ciecz znad osadu, która następnie trafia do beczek.

Proces produkcji wina zamyka dojrzewanie, czyli nic innego, jak odpowiednie przechowywanie trunku. Przez pierwsze 3 lata wina spoczywają w dębowych beczkach. Następnie trafiają do butelek, gdzie dojrzewają kolejne lata. Oczywiście są wyjątki, gdy niektóre wina pije się niemal od razu po wyprodukowaniu, na przykład Beaujolais nouveau. Taki zestaw win doskonale nadaje się do degustacji w czasie wycieczek późnym latem po prowincjach Francji.
dodano dnia: 07 października 2010r.

Wasze komentarze

Jeszcze nie ma żadnych komentarzy do tego artykułu - bądź pierwszy!